Saturday, March 12, 2011

TIPS | Menguruskan Badan Secara Mudah






Assalamualaikum w.b.t
Bertemu lagi kita di dalam segmen TIPS yaww :D

Hee . Banyak lah pulak tips nak kongsi dengan readers terchenta ni .
Tak salah kan ?
Sharing is caring ^,^

Tips kali ini :

TIPS | MENGURUSKAN BADAN SECARA MUDAH

Tips kali ini sebenarnya di-request oleh member Budak Chomot sendiri .
Check this out yo ! :D


So berdasarkan itulah , entry ini wujud . Hee .
So Cik Kasuma , dan lain-lain , baca ni !
:D

1 . Amalkan diet seimbang
Yang ni paling penting . Selalunya kalau orang nak kurus , diet dengan cara 2-3 hari tak makan sangat kan ? Tak boleh macam tu sebenarnya .
Makanan penting untuk provide energy untuk badan kita . 
Kalau kita orang Malaysia umumnya , dan Melayu khususnya ,  
tak sah kalau tak makan nasi sehari kan ?
Nasi = karbohidrat = pembekal tenaga terbesar
Boleh je kalau diet tapi nak makan nasi
Just , JAGA KUANTITI
Makan dalam dua senduk nasi
Lauk tu seimbangkan
Makanlah ayam , ikan , daging
Protein
Dan jangan lupa SAYUR
Satu lagi tips : AMALKAN MAKAN MALAM SEBELUM PUKUL 7 PM

" Elakkan Mengambil Makanan Yang Berat Kerana Kadar Metabolisme Yang Rendah Pada Waktu Malam Akan Menyebabkan Makanan Disimpan Sebagai Lemak "



Eat according to food pyramid .

2 . AMALKAN GAYA HIDUP SIHAT

Aktifkan diri anda . Janganlah makan tidur makan tidur online .
Cuba sedaya upaya untuk bakar kalori anda .
Tak susah , tak semestinya pergi gym hari2 untuk dapatkan berat badan ideal .
Dalam kehidupan seharian kita pun boleh bakar lemak tau , tanpa kita sedari dan takdelah penat sangat sebenarnya .
Contoh :
TANGGA vs LIF
Kat sini siapa student ? Angkat tangan .
Biasa nak pergi class , ramai yang prefer naik lif kan .
Tapi apa salahnya lepas ni tukar , naik tangga pulak .
Setakat tingkat 3 tingkat 4 tu boleh lagi kan naik tangga ?
Memanglah agak mengah sedikit , tapi kalau amalkan selalu , berat badan pun boleh turun derr .
JALAN KAKI vs NAIK KERETA @ MOTORSIKAL dll
Kalau jarak sepelaung * walaweyhh , sepelaung , Huhu *
Maksudnya dekat je kan
Tak payah la membazir petrol naik kenderaan macam kereta @ motorsikal 
Jalan kaki lebih sihat
Kalau tak nak rasa penat sangat , ajak member
Lagi ramai lagi meriah
Sambil2 jalan borak2 laa , gosip ke , mengumpat ke
* bapak ah menggalakkan mengumpat . Hee . Sorry ! *
Sedar tak sedar , " Ehh . Dah sampai rupanya ke destinasi yang dituju . "
Dalam masa yang sama , lemak juga dapat dibakar .
Tak gitu ? :D


Get healthy by walking .


3 . BERTEKAD BETUL-BETUL NAK KURUSKAN BADAN
Niat . Tekad .
Ini penting .
Kenalah bersungguh-sungguh kalau memang betul nak kuruskan badan .
Jangan cepat menyerah kalah dan patah semangat .
Tetapkan satu matlamat .
OK . Bulan ni aku nak turun 3kg . 
Tulis matlamat korang tu kat tempat yang korang senang nampak .
Benda ni secara tak langsung akan menaikkan semangat tau .
Tampal lah sekali gambar orang dengan berat badan yang korang aim .
Beri ganjaran untuk diri .
Sebagai contoh , korang ada berkenan dengan satu baju ni tau .
Dan baju ni akan nampak cantik bila badan korang kecil sedikit .
So , buat baju tu sebagai matlamat kenapa korang perlu kurus .
Got it ?

Itu je lah kot TIPS yang mampu Budak Chomot beri untuk korang .
Tapi korang perlu jugak ingat , KURUS bukan segala-galanya .
Just love being yourself .
Korang nak ke kurus macam ni :


Nak ?

Atau ...


Macam ni nak ?


Ke nak macam ni ?

Janganlah sedaya upaya nak kurus sampai memudaratkan diri sendiri .
Tak pasal - pasal jadi pesakit anorexia nervosa macam gambar atas tuh .

OK . BMI .

BMI = Body Mass Index .

This is how to calculate your BMI :


And your results :


Which category do you belong to ?

Setakat ni je kot .
Baiklah . Selamat mencubaaa . :D
Wasalam .












Orang cool semata-mata je boleh klik LIKE bawah ni tau. Tak percaya cuba try test :)

10 taiko kawasan bagi amaran:

[ apexogamy ] said... BALAS

wah..terbaek lah..kita yg mmg kurus ni pon naek tangga..haha, lepas ni buat entry mcm mane nak besarkan badan boleh? den ni kurus lah..huhu :P

alin duan said... BALAS

hehe..kte br je buat entry pasal BMI hari tu, underweight la, berat badan susah nk naik, tp xde la kurus sgt..

sueRAFE said... BALAS

agree part kasi ganjaran ekat diri sendri tuhh. mmg akan membantu

qasehraihan said... BALAS

mak aii..takut nya aneroxia tu!!huhu.

gud nite dear!

Anonymous said... BALAS

really appreciate this <3
thanks gano....
or cik Melin
ehehe :D

Budak Chomot said... BALAS

@[ apexogamy ]
Hehe . Naik tangga sebab lif sesak kan ?
Nak besarkan badan senang je .
Minum je Appeton Gain Weight . Hee

Budak Chomot said... BALAS

@alin duan
Hehe . Oklah tu :)

Budak Chomot said... BALAS

@sueRAFE
Kan kann ? :)

Budak Chomot said... BALAS

@qasehraihan
Tu lah pasal .
Jangan lah diet sampai badan jadi macam tu pulak ye ! Hee :)

Budak Chomot said... BALAS

@Anonymous
Anon aka Cik Kasuma :
Hehe . Biasa broo ! :)