Sunday, December 12, 2010

SAYA YANG RABUN.



saya rabun. noktah.
itu satu statement ye?
rabun jauh laa. mude lagi untuk mengalami rabun dekat. (:
agak teruk laa.
power +3.75 kanan dan +3.75 kiri
totalkan sendiri ye awak awak sekalian (:


sekarang ni saya pakai contact lense atau name glamournye kanta lekap
ataupun dikenali juga sebagai mata palsu.
wahaha. tanpa mereka yang sepasang ini.
hidup saya gelap-gelita. * okey, hiperbola di situ ye. (; *
teraba-raba jugak lah. 
jadi jangan terpedaya ye , sape yang nampak mate saye macam normal tuh.
sebenarnye ade selaput tiruan yang membetulkan penglihatan saya. huhu.


mata ber-contact lense sumber dari Google. bukan mate saye ye. mate saye tak secantik itu. (:


dulu saya macam budak2 rabun yang lain jugak.
pakai spectacles. nampak macam budak rajin belajar je. huhu.
* walhal tidak betul sama sekali. *
and bile lame2 pakai cermin mate, rase macam tak best.
rimas. pulak tu, selalu je hilang cermin mata uhh.
letak tempat lain, tak ingat, cari tempat lain. haihh. penat tau tak.


dekat MRSM Kuantan
time Form 5, 
orang yang bertanggungjawab memperkenalkan saya kepada benda bergelar kanta lekap adalah :
HANNIN MOHAMMAD PAUZI
anda lah pengaruh saya ye.
tapi takpe saye berterima kasih pada anda.
dari die laa dapat tahu contact lense 1 pair rm20 je
dengan excitednye aku berkata : 
( sekejap aku , sekejap saya, mane satu ni? huhu. )
" Laa. takde lah mahal mane. selama ni ingatkan harga die beratus-ratus ! "
HAHA. gile sempit pemikiran aku. 
bukan nak survey ke ape, terus assume benda tu mahal. huhu.
dan terus laa nak try. excited gitu.
and takut jugak lah time nak try memasukkan bende alah tu ke dalam mata.
takut siall. akak chinese kat kedai uh tolong ajar.
cara nak pegang, cari nak tarik kelopak mata. pheww, seram!
selama ni nak pakai eye-mo pon terkebil2 bijik mate
ni nak masukkan bende asing dalam mate 
huu. dengan Bismillahirrahmanirrahim,
try masukkan, tutup mate and tadaaa !
okay je. terus pandang kiri kanan. ehh, clear laa.
HAHA. jakun gile.
agak berbangga dengan diri sendiri kerana berjaya memasukkan contact lense ke mata sendiri. wahaha. ;D


tapi mase mule2 pon memang time yang agak tough laa
nak pakai takut
kadang2 sampai 20minit duduk depan cermin sumbat bende tuh kat mate
* perghh, sumbat tu! HAHA *
pakai, kebil2 mate, bukak balik, because rase tak sedap mate
tapi lame2 and sekarang neh da expert laa.
hehe.


kalau dulu innocent je pakai colourless lense ,
* yelaa, kat sekolah takkan nak pakai berwarna-warni lak en? huu. *
sekarang dah pandai pakai colour2, yang untuk membesarkan mate laa.
gedik betul :P


 hehe. hidup kena makin lama makin maju. (:

alhamdulillah setakat ni
takde laa mate sakit sebab contact lense
jage elok2 yang penting
and jangan pakai sepasang contact lense untuk jangke mase yang lame
* secebis nasihat untuk yang teringin nak try * huhu.

boleh tak nak kongsi sedikit tips pasal kanta lekap nih?
SHARING IS CARING KAN? (:
* chehh. macam laa expert sangat. huhu. *

1. contact lense ni ade yang monthly and daily. kalau Melin pakai yang monthly je. yelaa. bajet tak banyak. huhu. hurm, and jangan pakai lebih daripada tarikh yang ditetapkan. lebih seminggu lebih tu takpe laa jugak. jgn smpai 3bulan satu lense. BAHAYA. kalau rase mata sakit, merah2 sebab pakai lense yang terlebih tempoh tu LAGI BAHAYA. because maybe ade kuman kat lense uhh. we never know right. so tukar lense ikut time. mate korang akan rase fresh.
ade sesetengah kedai jual 3pairs lense dalam satu packaging harge rm50.
kalau satu pair lense = rm20, 3pairs sepatutnye rm60 laa kan?
( kalau beli asing2 )
so, kat situ dah jimat sepuluh hengget. (:
rajin2 la survey dari satu kedai ke satu kedai ~

2. sebelum nak pegang lense uh, make sure tangan korang bersih.
sebaiknye basuh tangan dulu dengan air and medicated soap, macam DETTOL, LIFEBUOY dsb.
keringkan tangan sekering2nye
and pegang lense dengan jari telunjuk yang bersih.
haa, lagi satu jangan simpan kuku panjang.
sebab :
- kuku panjang berkemungkinan men"calar"kan lense anda. maybe akan koyak sebab lense ni tersangat laa fragile.
_ kuku panjang , seperti yg kite sedia maklum , maybe membawa kuman.
yelaa. lepas keluar tandas ke, lepas makan ke, maybe ade yang terselit dekat kuku yg panjang. eww. so, keep your nails short. (:
* bukan untuk pakai lense je ehh? untuk kebersihan diri sendiri jugakk *

take care of your lense (:

3. bilas dengan solution lense korang sebelum nak pakai and lepas bukak.
rendam dalam casing yg berisi solution lebih kurang 4jam sebelum pakai balik.
to remove excess protein contained in the lenses.
haa. solution ape?
solution untuk lense lah.
ade yang multipurpose solution. korg boleh rendam, bilas dengan satu botol multipurpose solution uhh. 
ade pulak yang untuk rendam je. ape name die lupe laa.
biasenye lebih murah dari multipurpose solution.
tapi kalau nak bilas sebelum pakai uhh, kena gak pakai the multipurpose one.
rinse your lenses dengan care letak atas tapak tgan, letak sikit solution and bersihkan lense secara dlam ke luar. kalau korg bersihkan secara bulatan,
the lenses tend to be teared.

4. contact lense ni ade casing au.
kalau boleh selalu tukar dalam mase 3bulan la.
jangan pakai casing yang same sepanjang mase.
casing ni murah je. beli dalam 2ringgit camtu je.
macam2 colour, pattern, yg comel2 cam Hello Kitty pon ade.
biasenye bagi free sekali dengan multipurpose solution je.
kalau korg yg blur casing tu camne , ni haa rupenye :


ni yang common. biase dapat sekali dengan multipurpose solution. (:


haa, cantik en? sesuai laa untuk fashionista2 yg suke melaram (:


5. kalau colour contact lense, biasenye diiklankan kat kedai2
RM60 1 PAIR COLOUR CONTACT LENSE. 3-MONTHS DISPOSABLE.
kalau tengok mesty macam 
" ehh. murahnye! colour pulak tu. 3bulan lak uhh. "
huhu. jangan teruja sgt.
colour dengan colourless contact lenses ni LAIN tau
SANGAT LAIN
yang berkaler of course lah ade pigment colour kat lense tuh en?
ade kajian mengatakan benda tu boleh menyebabkan KANSER MATA.
yess. I repeat KANSER MATA.
kalau tak percaya boleh laa Google ye.
so, sayangi mata anda. 
bukan nak cakap tak boleh pakai yg colour. boleh jee.
just jngan terlalu kerap pakai, and pasal 3bulan tu jgn percaya sgt
pakai sebulan je cukup.
bak kate seseorang ,
" takpe habis duit beli colour lense tu sebulan sekali. kalau mata rosak, buta ke macam mane? don't take the risk."
- identiti penutur dialog dirahsiakan (:
hurmm. YOUR EYES ARE VERY VALUABLE. APPRECIATE THEM.

and one more thing, tak semua orang dilahirkan boleh pakai lense au.
ade yang tak bolehh.
terkebil2 je nak masukkan , at last menyerah diri taknak pakai.
so yang boleh pakai tanpa sebarang masalah tu TAHNIAH.
* erk. perlu ke tahiah? HAHA *
SELAMAT MENCUBA ! kalau nak cuba laa. hee. 
daa !  (:



Orang cool semata-mata je boleh klik LIKE bawah ni tau. Tak percaya cuba try test :)

10 taiko kawasan bagi amaran:

alexa yussida said... BALAS

saya pon rabun..tehee..tp power mata awk lg tnggi la..:p saya punye 2.5 n 2.75 tp silau tnggi uh..kes ngadap lappy slalu la nih..aigooo:D

cntct lense best pkai bila nak jalan2 tp tdak bila ade lecture..sngt sakit mata(sbb tu silau ttnggi:P )

melin's said... BALAS

ohh really?
mine tak rabun silau sgt. sikit je laa.
huhu.
yupp. salahkan lappy. lappy punce power tinggi. HAHA.

hehe. you punye lenses takde power untuk silau eh?

bungakuning . said... BALAS

cantik lah lens tuh ? what brand ? T__T

melin's said... BALAS

thanks. BLINCON. (:

A.D.A.M. said... BALAS

bekas dia sgt cantik. ;)

melin's said... BALAS

kan kan?
comel je. (:

Lady SharpShouter said... BALAS

teringin nk pakai.tp mcm u ckp lah,awal2 tu mcm seram je nak pakai.tp teringin owh.walaupun tak rabun.heheheh

tfa_purpleclover said... BALAS

woha! tingginya power.

melin's said... BALAS

lady : hehe. teringin nak pakai yg colour2 ehh?
try je laa. (:

tfa : whoaa. tau takpe. huu. (:

^^ said... BALAS

whoa !! TERUJA LAH NK PAKAI KANTA LEKAP !!! ajar2. tapi takot !!!!!!!!!!! hehehe